Track 3: mobiliteit.
Goed bezig! Je heb je eerste stappen op het AI-pad gezet en we gaan nu kijken naar de verschillende toepassingen. En we beginnen met mobiliteit.
Autonome busjes.
Autonoom rijdende voertuigen lijken misschien nog heel ver weg, maar zijn al dichterbij dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat Helmond dit voorjaar deel heeft genomen aan een proef met autonoom rijdende busjes?
Stel je voor dat jij het algoritme moet schrijven voor een Fabulos busje.
Dat wil zeggen: je moet het busje een aantal vuistregels geven om zelf gepast te reageren in verschillende verkeerssituaties. Net zoals een buschauffeur dat zou doen.
Lastig hé?
Het valt niet mee om alle situaties waarin een busje verzeild raakt, duidelijk uit te schrijven in een stappenplan.
Omdat je nooit alles in regels kunt vastleggen zijn AI-onderzoekers aan de slag gegaan met "machine learning".
Nog een vraag...
Stel, je wilt een algoritme gebruiken waarmee autonome busjes hun energieverbruik optimaliseren. Hierbij voeren de verschillende busjes constant experimenten uit om -wanneer de bestemming bereikt is- te evalueren of het gelukt is om energie te besparen.
Vele busjes maken licht werk voor de data-specialist.
Alle busjes tegelijkertijd kunnen natuurlijk veel meer "experimenten" uitvoeren om het energieverbruik te optimaliseren dan dat het Fabulos team zelf zou kunnen doen als ze de optimale rijstijl voor elke situatie handmatig zou willen programmeren.
Goed op weg!
In deze track heb je geleerd dat autonome voertuigen enerzijds steeds dichterbij komen, maar dat er, als het gaat om complexe verkeerssituaties, ook wat uitdagingen zijn waar data specialisten nog wel eventjes mee gaan worstelen. In de volgende track leer je hoe AI de zorg kan helpen.