#9 : Het werk van de toekomst

Het werk van de toekomst

Ontdek hoe jouw baan past in een wereld met AI.

Moet ik bang zijn voor AI?

Veel nieuwsberichten gingen de afgelopen jaren over banenverlies. Hoe kijkt Lieven daarnaar?

Ja, de wereld is aan het veranderen!

AI gaat een grote rol spelen in de toekomst van ons werk. Hoe groot die rol precies wordt en hoe die eruitziet, dat moeten we nog ervaren. Wel stellen meerdere rapporten vast dat de veranderingen enorm zullen zijn.

Het schrikbarend hoge percentage werd geciteerd op nieuwswebsites en in vakbladen en kranten.

Totdat dezelfde onderzoekers in 2017 nog maar spraken over 27 procent. Zij corrigeerden hun eigen onderzoek door naar meer factoren te kijken die van invloed zijn op werkgelegenheid.

Vervolgens dook weer een nieuw percentage op uit onderzoek door de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Zij voorspelden dat 'maar' 14 procent van de banen vervallen door de komst van robots. In Nederland zou het percentage zich volgens hen beperken tot iets meer dan 11 procent.

ai course

Waarom spreken die onderzoeken elkaar nu tegen?

De verschillende onderzoeksresultaten kun je voor een deel verklaren door de verschillende antwoorden die onderzoekers geven op de volgende vraag: wat houdt een baan eigenlijk in? Als een robot een deel van je baan overneemt, is je baan dan overbodig geworden? Of is alleen je takenpakket veranderd?

”Mensen onderschatten zichzelf in hun werk”

Pim Haselager legt uit dat een baan veel meer is dan die éne taak waarop je wordt afgerekend.

Uit hoeveel taken bestaat jouw baan?

Voor sommigen bestaat het werk vooral uit één enkele taak, maar veel andere banen bevatten bijvoorbeeld administratieve, sociale, creatieve en/of handmatige taken. Afhankelijk van deze samenstelling is de kans groter of kleiner dat je functie wordt overgenomen door een robot.

De brandende vraag op iedereens lippen: “En mijn functie dan?!”

Nathalie Smuha

Wat je kunt automatiseren, kan een robot ook doen.

Vooral beroepen die te maken hebben met veel handmatige, repetitieve handelingen worden getroffen. Tegelijkertijd worden de algoritmen van robots steeds geavanceerder, waardoor automatisering in steeds meer sectoren zal voorkomen.

Robots gaan dus zeker banen overnemen...

...in ieder geval voor een deel.

Mensen blijven nodig

De eerste robot die persoonlijke klantrelaties opbouwt, start-ups laat groeien en nieuwe woonconcepten ontwerpt, moet nog uitgevonden worden.

Ondernemerskracht, creativiteit, passie en empathie.

En zo zijn er veel kwaliteiten waarbij de mens nog steeds hoger scoort dan een machine. Het zijn die onderdelen van het leven die niet makkelijk te vertalen naar een heldere, afgebakende taak.

Hoe zit dat nu precies bij jouw huidige of toekomstige baan?

Bedenk eens of je vooral vaak dezelfde taken doet of juist iedere dag iets nieuws. Schat daarbij ook in in hoeverre deze taken te automatiseren zijn. En maak het meteen even concreet...

Of er nu veel of weinig te automatiseren valt aan jouw baan...

..er is hoe dan ook geen reden voor paniek. Het is namelijk niet de eerste keer dat we met z’n allen door een grote technologische transformatie gaan op werkgebied.

Als je terugkijkt in de geschiedenis, zie je dat mensen vaker bang zijn geweest voor innovaties, net zoals velen dat nu zijn voor AI. 

Verandering is van alle tijden

Door technologische innovaties worden sommige functies overbodig, andere veranderen gewoon een beetje.

beroepen
 
 
 

Wedden dat je (klein)kinderen verbaasd opkijken als je vertelt dat je vroeger naar Spanje vloog met een piloot?

En zónder internet aan boord?

Wist je dat er nu ongeveer evenveel werklozen zijn als in de jaren 60?

Toen en nu ligt het percentage op ongeveer 4%. Technologische innovaties (denk aan de lopende band en de computer) lijken op de lange termijn minder invloed te hebben dan verwacht. Sterker nog, innovaties zórgen juist voor banen! Experts hebben zelfs voorspellingen gedaan over hoeveel banen er nu gaan ontstaan…

Of wat dacht je van een AI-trainer of een Ethic Compliance Manager?

Dus in het kort:




De grote vraag is natuurlijk: “Wat nu?”

We staan aan de start van een grote verandering. Misschien merk je er zelf nog niet veel van, maar je kunt de sterke ijzeren geur van technologische innovatie vast al ruiken.

Maar hoe ga je te werk? Hoe zorg je ervoor dat je straks geen kopzorgen hebt over jouw inzetbaarheid?

Het antwoord is: actie ondernemen!

Of je baan nu wel of niet wordt overgenomen door AI-systemen, er zullen veranderingen plaatsvinden. Twintig jaar geleden kwamen de pc’s onze huizen binnen, tien jaar geleden begonnen smartphones ons leven te bepalen en vijf jaar geleden begonnen we ze commando’s te geven door tegen ze te praten. Met iedere nieuwe technologie, veranderen we mee. We passen ons aan, leren ermee om te gaan en deze goed te benutten.

Continu blijven leren is de sleutel.

De boeken induiken, lessen volgen en bijspijkeren. De snelle opkomst van technologie vraagt ons om op hetzelfde tempo mee te groeien. Eén opleiding volgen en de rest van je leven een vak uitoefenen, bestaat straks niet meer.

Maar leren, dat doe je als toekomstige leerling niet op school.

Want als je van jong tot oud continu aan het bijspijkeren bent in een klaslokaal, wie is er dan aan het werk (behalve robots)? Net zoals vele andere zaken, wordt ook het leerproces ondersteund door de moderne technologie.

“Mensen hebben ook regelmatig updates nodig, net als je smartphone”

Jim Stolze

Een leven lang leren...

Zoals je merkt kan dat op ieder moment, op iedere plek. Dat is wel zo handig als je werkt.

Tegelijkertijd bieden digitale trainingen de mogelijkheid om véél meer leerlingen te ondersteunen. Een leraar is tenslotte niet meer gebonden aan een vaste locatie met een beperkt aantal zitplekken.

Wie van ons heeft nog niet iets via een tutorial op YouTube geleerd of een online cursus op het werk gevolgd?

Wat je ook doet…

Wacht niet af, maar neem zelf initiatief. We geloven John Connor graag wanneer hij zegt: “De toekomst is nog niet geschreven. Er is geen andere toekomst, dan die je zelf schrijft.”

Deze track was de laatste van deze reeks, maar er is meer.

Yes! Wat goed. Je bent aan het einde gekomen van de Vaamse AI-Cursus.

Als het goed is, kun je hierna je certificaat opvragen. Geen diploma te zien? Dan kan het zijn dat je per ongeluk een track of vraag hebt overgeslagen. In het overzicht (home) kun je zien welke tracks er nog niet afgerond zijn.

Voor nu van harte gefeliciteerd!

Hoera... wat goed. Je hebt het programma afgerond!