Ook in huis zien we steeds meer apparaten die we 'slim' noemen. Ze denken als het ware een beetje met je mee.
Veel van die apparaten zijn ook op internet aangesloten.
Herken jij ze? Klik op de plusjes om meer te weten.
Hue
Philips Hue is een serie producten waarbij LED-licht wordt gecombineerd met leuke digitale extra's. Zo kun je met een app instellen hoe laat de verlichting per ruimte aan moet gaan en kun je zelfs de lampen laten dansen op de muziek die je op dat moment afspeelt.
Toon
Met de Toon thermostaat bedien je de verwarming en zie je precies hoeveel energie je verbruikt en wat het kost. Zo bespaar je gemakkelijk op je energierekening. Via internet verbind je Toon met andere slimme apparaten in huis.
Ring
Ring is een digitale deurbel. Mensen kunnen gewoon aanbellen, maar als jij niet thuis bent kun je via een camera alsnog iemand te woord staan. Bijvoorbeeld een pakjesbezorger of de monteur van je zonnepanelen. De meeste mensen gebruiken het echter als bewakingscamera.
Steeds slimmer...
We noemen dit slimme apparaten omdat ze meer dan alleen een 'aan-uit' schakelaar hebben.
Zo kun je bijvoorbeeld de Philips Hue instellen dat hij 's avonds om 19:00u automatisch de verlichting aandoet en om 23:30u weer uit.
Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de Nederlandse woningen.
Tel daarbij op de data die door zonnepanelen wordt gegenereerd en de laadbehoefte van elektrische auto's, en je kunt je voorstellen dat AI ook een rol gaat spelen bij energie in de woning.
Een energienetwerk dat meedenkt...
(Klik op de plusjes om meer te lezen)
Vraag en aanbod
Op het moment dat veel mensen een elektrische auto met een batterij hebben, kunnen die batterijen gebruikt worden om stroom op te slaan die door zonnepanelen of windmolens is opgewekt. Deze stroom kan je dan eventueel weer aan het stroomnet verkopen op het moment dat er een tekort is.
Een beloning in je portemonnee?
Een netbeheerder zou deze batterijen natuurlijk ook perfect kunnen gebruiken op een moment dat er te veel stroom op het net is. Dan krijg je misschien wel betaald om je auto op te laden!
Meer slimmigheden
Je kunt je wel voorstellen dat er in zo'n situatie allerlei algoritmes draaien die bepalen waar en wanneer stroom het best kan worden gebruikt en/of opgewekt. Met deze algoritmes wordt ons oude vertrouwde elektriciteitsnet steeds slimmer, dit noemt men ook wel een 'Smart Grid'.
Smart Grid
Een Smart Grid stelt ons straks in staat om de opwekking en de opslag van energie steeds decentraler te regelen. Je wordt als consument hiermee een actieve deelnemer aan het hele systeem, die dus ook regelmatig stroom opslaat voor anderen, of stroom verkoopt aan het net. Dat klinkt een stuk beter dan alleen maar moeten betalen denk je niet?