#6 : Voorspellen van energie

Voorspellen van energie

De manier waarop we energie opwekken en we ons verplaatsen is de laatste jaren flink veranderd.

Dit is niet de eerste energietransitie.

In de jaren 60 schakelde Nederland over van steenkool op aardgas. Binnen vijf jaar had 80 procent van de huishoudens een gasaansluiting. Bekijk hier een fragment uit Andere Tijden.

Consumenten werken vandaag ook mee aan de transitie

Ze wekken zelf energie op met zonnepanelen, rijden in elektrische auto's en hebben slimme apparaten in huis. Er is veel data nodig om overzicht te krijgen in dit geheel. Hoe zorgen we dat we op onze wereld goed en verantwoord met energie om kunnen blijven gaan? Wat kan AI met al deze verschillende soorten data doen?

planeet

Om dit alles in goede banen te leiden, hebben we naast al die duurzame energie-oplossingen ook data, algoritmes en AI nodig.

In deze track maken we kennis met Vandebron. Deze energieleverancier maakt veel gebruik van data en machine learning.

vandebron

We nemen je mee in data en energie.

Christiaan, Jan Rien en Patrick leggen je uit welke mogelijkheden er zijn, maar ook wat de moeilijkheden op dit moment zijn. Het Smart Strandnet in Scheveningen is een voorbeeld van hoe dit nu in het klein wordt uitgeprobeerd. In dit slimme energienetwerk doen ze onderzoek naar de manier waarop je samen lokaal duurzaam opgewekte energie kunt verdelen op basis van vraag en aanbod.

Kort samengevat.

In dit deel leerde je dat het steeds complexer aan het worden is, opwek en gebruik zijn moeilijker te voorspellen en je hebt veel databronnen nodig die samenkomen om te zorgen dat AI iets goeds kan doen met data. We doen hier nu in living labs zoals het slim strandnet onderzoek naar.

Track 6 afgerond!

NEXT UP: Deep Learning


Je wordt automatisch doorgeschakeld, of klik op bovenstaande knop.