quantum logo

Over ons

De Nationale Quantum Cursus is een initiatief van Quantum Delta NL. Het doel is om de Nederlandse bevolking goed te informeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van quantum technologie.

Bekijk hieronder een tijdslijn van de totstandkoming van deze cursus.

 

16 september 2019

Op de agenda

Aan staatssecretaris Mona Keijzer wordt een Nationale Agenda Quantum Technologie gepresenteerd: Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven willen de voortrekkersrol op dit gebied behouden en versterken.

23 september 2020

Quantum Delta

Stichting Quantum Delta Nederland wordt opgericht om de ontwikkeling van quantum technologie in Nederland te versnellen zoals in de agenda beschreven.

21 december 2018

De maatschappij

Bij een ingrijpende technologische innovatie hoort ook het betrekken van de bevolking. Geinspireerd door het succes van de Nationale AI-Cursus, worden plannen gemaakt voor een Nationale Quantum Cursus.

2 maart 2022

Hubs

Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor de vijf quantum hubs: Delft, Eindhoven, Leiden, Twente en Amsterdam. Met een cameraploeg worden de experts door heel Nederland in beeld gebracht.

19 september 2022

Julia Cramer

Om alle verhalen met elkaar te verbinden wordt dr. Julia Cramer in een studio uitgenodigd om als reisleider van de cursus op te treden.

29 maart 2023

Bedrijfsleven

Naast de kennisinstellingen komt er ook steun vanuit het bedrijfsleven. IBM verleent zelfs een IBM Grant om de cursus bij een groot publiek onder de aandacht te brengen.

23 april 2023

Internationaal

Ook Google draagt bij aan de ontwikkeling van de cursus. Vanuit het kantoor in London wordt een aantal internationale video's opgenomen over de werking van quantum software.

14 april 2024

Madurodam

Op Wereld Quantum Dag wordt in Den Haag in aanwezigheid van Prins Constantijn de Nationale Quantum Cursus officieel gelanceerd.

Ben je er klaar voor?